به گزارش «ایام»، در صفحۀ مجازی منتسب به دکتر موسی نجفی؛ استاد علوم سیاسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مطلبی منتشر شد که جلوههای فرهنگ عاشورایی نظیر هیئاتها و… بهعنوان نماد تمدن اسلامی شیعی بر میشمرد. متن این مطلب را در ادامه میخوانید:
یکی از دهها جلوه و بروز عینی «فرهنگ عاشورایی» هیئتهای مذهبی هستند؛ هیئتها خودشان میتوانند نوعی انعکاس و جلوه «تمدن اسلامی شیعه» محسوب شوند؛ چون توانستهاند نوعی فرهنگ خاص را توسعه داده و به منضه ظهور اجتماعی برسانند.
یکی از دهها جلوه و بروز عینی «فرهنگ عاشورایی» هیئتهای مذهبی هستند؛ هیئتها خودشان میتوانند نوعی انعکاس و جلوه «تمدن اسلامی شیعه» محسوب شوند؛ چون توانستهاند نوعی فرهنگ خاص را توسعه داده و به منضه ظهور اجتماعی برسانند. در این مسیر اکثر شاخصها و معیارهای تمدنی دیده میشود، چنانکه شعر و ادبیات و سرود و نظم و همبستگی اجتماعی و تعاون و حوزه خطاب وسیع ملی و فراملی، رشد فضائل اخلاقی در قالب پرچم و زنجیر و علم و کتل و نذر و اطعام و دسته و… در مسجد و تکیه و بازار و مدرسه و شهر و روستا و حتی در بین سایر ادیان در بین ملل مختلف به وضوح دیده میشود.
این شرایط و ویژگیها باعث شده شیعیان در مکانهایی که در وضعیت اکثریتی هستند در یک حالت «برتری فرهنگی» در ایران و عراق و لبنان و بحرین و… قرار بگیرند، و در در نقاطی هم که در اقلیت قرار دارند، تمام قد و باشکوه و منظم در جغرافیای وسیعی با تنوع فرهنگی گسترده دیده شوند.
تنوع فرهنگی در ظهور و بروز اجتماعی و آئینی عاشورا در زبانها و ملیتهای مختلف معرف و موید «زیست تمدنی» گستردهای در جغرافیای جهان اسلام می باشد؛ گسترهای که یکی از مصادیق آن را میتوان در راه پیمایی اربعین شاهد بود.
اینکه ما می توانیم از هنر عاشورایی و ادبیات عاشورایی و مناسک و فرهنگ عاشورایی در کنار سیاست عاشورایی و ملت عاشورایی سخن بگوئیم یعنی یک کلان روایت به نام «تمدن عاشورایی» در افق دید ما وجود دارد.
دیدگاهتان را بنویسید