به گزارش «ایام»، متن پیش رو گزارشی از همراهی خوانندگان مشهور لبنان با مقاومت است که با عنوان «ترانههای شهر جنگی» در شمارۀ ۵۳ نشریۀ فرهنگی، تحلیلی راه منتشر شده است.
شبی که جنگ اسرائیل شروع شد، بیروت یک تابستان داغ هنری را تجربه میکرد. اما جنگ پردهای ضخیم از دود بر جشنوارهها کشید و در نتیجه خوانندگان لبنانی پراکنده شدند. تعدادی از ستارگان، اقدام به ترک لبنان کردند و عدهای هم سکوت پیشه کردند. اکثرشان از صفحات تلوزیون غائب شدند، چراکه استعداد آوازی آنها با روزهای جنگ و کشتار متناسب نبود! اما از جایی که لحن و سخن و صدا، عواملی اساسی برای ایجاد شور پایداری و مقاومت است؛ فیروز، عبدالعظیم حافظ، ماجده الرومی، مارسل خلیفه، جولیا پطروس و احمد قعبور به صحنه بازگشتند تا نغمههای مقاومت را سردهند. در تلوزیون NEW TV، مارسل خلیفه سرود “ صامدون هنا” را خواند و فیروز در تلویزیون لبنان “ رح منکمل باللی بقیوا” را. احمد قعبور هم قبل از پخش اخبار عصرگاهی تلوزیون المستقبل لبنانیها را به جنگ با دشمنان فرا میخواند. جولیا پطروس و ماجده الرومی هم انقلابیون سرزمین ساحلهای زیبا را به نبرد با دشمن تشویق میکردند. تب نغمهها و سرودهای ملی نیز به تلوزیون المنار منتقل شد. تلویزیونی که تا پیش از این، این گونه سرودها را پخش نمیکرد و تنها به سرودهای حماسی اکتفا میکرد. المنار نیز اقدام به پخش سرودهایی از دوران گذشته از هنرمندانی چون فضال عربی، عبدالحلیم و سید مکاوی کرد و بعضی از تلوزیونها هم این سرود را با تصویرهایی از کشتار مردم و فریادهای مادران ادغام و پخش کردند.

یکی از رخدادهای حاشیهای این واقعه، انتشار ترانۀ «احبـّائی» از جولیا پطروس خواننده مسیحی لبنان بود. متن نامهای از سید حسن نصرالله (که در جواب نامهای از رزمندگان حزبالله و خطاب به آنان نگاشتهشدهبوده)، مایه سرودن ترانهای توسط غسان مطر میشود. زیاد پطروس (برادر جولیا) رویش آهنگ میسازد و جولیا آن را در ویرانههای بیتجبیل اجرا میکند. فیلمبرداری و کارگردانی کلیپ هم توسط خواهرش صوفی پطرس انجام شده. جولیا در مصاحبه با یک نشریه لبنانی میگوید فکر این کار زمانی شروع شد که نامه جناب آقای سید حسن نصرالله را گوش کردم که در پاسخ به نامه مجاهدین قهرمان نوشته بود و در همه ما اثر گذاشت و دلهای همه امت را تکان داد. آن موقع بود که با غسان مطر تماس گرفتم و از او خواستم متن نامه را برای یک ترانه آماده کند. غسان مطر شاعر متعهد، سرشناس جهان عرب و رییس اتحادیه نویسندگان لبنان است؛ وی به جهت سیاسی طرفدار جریان مقاومت بوده؛ شعرهای این شاعر مسیحی در دوران جنگ ۳۳ روزه، در دفتر شعری به نام ” لمجدک هذا القلیل …” چاپ شده است.

جولیا پطروس آهنگهای دیگری هم علیه اسرائیل و خطاب به سران کشورهای عربی دارد. در این کلیپها و ترانهها هم مضمون و هم نمادهای تصویری بهکار رفته، کاملاً نسبت به اسلام و حزبالله هوادارانه است. درآمدهای انتشار این موسیقی هم به خانواده شهدای جنگ ۳۳ روزه تقدیم شده. او که در چهارده سالگی -همزمان با جنگهای داخلی- اولین آلبومش را بیرون داده به کارهای میهنی و انقلابی معروف است خودش میگوید بچههایم را با دیدگاههای سیاسی پرورش میدهم و معنی ندارد خنثی و بی موضع باشند.
ابراز علاقهها به حزبالله دامنهاش حتی به برخی خوانندگان معروف به ابتذال هم کشیده شده از این جمله هیفا و هبیبود که بعد از جنگ آرزوی خودش را بیان میکند: “به صفوف جنبش مقاومت حزبالله تحت فرماندهی سید حسن نصرالله بپیوند“ وی به مناسبت دومین سالگرد جنگ لبنان وآزادی اسیران از زندانهای اسراییل گفت:”من افتخار میکنم تحت فرمان سیدحسن نصرالله باشم”.
گروه حماسنا که از گروههای فعال دینی در جهان عرب است پس از اظهارات هیفا وهبی با پخش بیانیه جنجالبرانگیزی روی وبگاه خود گفت: «ما حزبالله را تشویق میکنیم از فرصت استفاده کرده و اظهارات هیفا وهبی را غنیمت شمرده او را تشویق به برخوداری از وقار و حشمت و پایبندی به ارزشهای اسلامیکند».
خبرگزاری رویتر نیز ضمن پخش گفتههای هیفا وهبی با شگفتی افزود:” عجیب است که بشنویم هیفا وهبی از یک روحانی تعریف میکند که به خوانندههایی مثل او توجهی ندارد، کما اینکه کانال تلویزیونی حزبالله (المنار) ترانههای خوانندههایی مانند هیفا را پخش نمیکند “.
هیفا وهبی از جامعه شیعیان جنوب لبنان بوده؛ در یک خانوادۀ نسبتاً فقیر بزرگ شده و برادرش – از اعضای امل- در دهه هشتاد میلادی در درگیری با اسراییل کشته شده. دختر ۱۳ ساله هیفا وهبی که زینب نام دارد از مادرش جدا و همراه با مادربزرگش زندگی میکند. زینب هم خواننده است، ولی بر عکس مادرش هیفا حجاب را انتخاب کرده است.
دیدگاهتان را بنویسید