به گزارش «ایام»، خانم دکتر پروانه فرزانه؛ مدیر بانک سلولی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی و همسر دکتر حسین بهاروند؛ دانشمند سلولهای بنیادی، پس از تحمل یک دوره بیماری دار فانی را وداع گفت.
دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی این ضایعه را به این دانشمند برجسته کشورمان تسلیت میگوید و برای همسر مرحومشان علو درجات و برای ایشان و سایر بازماندگان صبر جمیل و شکیبایی طلب میکند.
گفتنی است خاطرات دکتر حسین بهاروند از مسیر پیشرفت علمی کشورمان توسط واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی و به کوشش «بهنام باقری» جمعآوری و تدوین شده است و به زودی توسط انتشارات راهیار به چاپ خواهد رسید.
در این خاطرات بارها به همراهیهای دلسوزانه مرحوم فرزانه و نقش مشورتهای ایشان در پیشبرد کارها اشاره شده است. در یکی از این خاطرات که به نقش مرحوم فرزانه در شکل گیری حرکت در علم سلولهای بنیادی اشاره شده، آمده است:
«حدود سال ۸۳، ۸۴ که اوضاع مالیام زیاد جالب نبود، همهاش به این فکر میکردم که «چرا من اومدم روی سلّولهای بنیادی کار کردم؟! کاش همون مسیر قبلیمو میرفتم. اگه میرفتم جنینشناس آزمایشگاه ناباروری میشدم حقوق خیلی بهتری میگرفتم و الان وضع مالی خیلی خوبی داشتم.» بالاخره من جنینشناس بودم و اگر در درمان ناباروری مشارکت میکردم بابت هر مورد میتوانستم دریافتیِ خوبی داشته باشم. امّا کسی که محقّق باشد نباید انتظار درآمد آنچنانی داشته باشد، چون اصلاً تحقیق، روش پولدرآوردن نیست. خلاصه روزی همسرم گفت: «چیه؟ چرا بههمریختهای این مدّت؟ چرا گرفتهای؟» گفتم قصّه این است.
گفت: «خب اگه همون مسیر بودی چقدر میگرفتی؟»
گفتم مثلاً اینقدر؛ آن موقع چند میلیون تومان گفتم.
گفت: «خب چیکار میکردی؟»
گفتم: «خوب وضعمان بهتر بود و اینطوری بودیم و آنطوری بودیم.»
گفت: «خب، حالا چی؟»
گفتم: «مثلاً اینقدر میگیرم و میبینی که وضعمون خوب نیست.»
گفت: «چند نفر باهات کار میکنن؟»
آن موقع گفتم: «سی چهل نفر.»
گفت: «نگاه کن، سی چهل نفر در کنارت حقوق میگیرن و زندگی تشکیل دادن. به قول خودت اگه اون مسیرو رفته بودی، من و خودت و فوقش خانوادهمون وضعش بهتر میشد. امّا الان سی چهل نفر زندگی تشکیل دادن کنارت. این قشنگتره یا اون؟»
گفتم: «این.»
گفت: «پس دیگه فکرشو نکن.»
و من دیگر هیچوقت به این قضیّه فکر نکردم؛ هیچوقت. این یکی از خاطرات خوب من از همسرم است که مرا یاد این جمله امام خمینی(ره) میاندازد که میگفتند: «از دامن زن، مرد به معراج میرود.» بچه که بودیم این جمله امام و برخی جملات مثل آن را اینوَروآنوَر میخواندم، ولی معنیاش را نمیفهمیدم و همیشه میگفتم این یعنی چه؟ بعد از این اتّفاق حدّاقل واقعاً به مفهوم این جمله امام پی بردم.
همسرم به لطف خدا نهتنها پشتیبان روحی من بود بلکه به لحاظ فکری و علمی نیز در بسیاری از موارد کمکحالم بود. بهجرئت میگویم که خیلی از تصمیمهای علمیام را در پروژهها با مشورت ایشان گرفتم.»
گفتنی است دکتر حسین بهاروند در سال ۱۳۸۱ برای اولین بار سلولهای بنیادی جنینی را در ایران تولید کرد و در سال ۱۳۸۷ به همراه همکارانش موفق به تولید سلولهای بنیادی پرتوان القایی انسانی و موشی شد. این فعالیتها، او و همکارانش را قادر ساخت تا شاخههای مختلف پزشکی بازساختی را در ایران پایه گذاری کنند.
برگزیده سومین دوره جایزه مصطفی در حوزه زیستشناسی سلولهای بنیادی، منتخب جایزه یونسکو در حوزه علوم زیستی برای نخستین بار در کشور، پژوهشگر منتخب علوم زیستی جهان اسلام و پژوهشگر منتخب کنگره بین المللی رویان بخشی از افتخارات بینالمللی دکتر بهاروند پدر دانش سلولهای بنیادی ایران است.
دیدگاهتان را بنویسید